“Plofklassen”

NIEUWS
Afbeeldingsresultaat voor plofklas
Bron: D66 Beverwijk

WIJK AAN ZEE / BEVERWIJK – D66Beverwijk wil genoeg ruimte in schoolgebouwen om klassen te verkleinen.

De zogenaamde “plofklassen” (30 leerlingen of meer) zijn een grote zorg in het onderwijs. Hoe groter de klassen, des te minder aandacht voor het kind. Landelijk vinden D66 en SP dat er per direct een einde moet worden gemaakt aan deze grote klassen. De partijen hebben daarvoor een initiatiefwet ingediend. De Beverwijkse D66-fractie was ook benieuwd naar het aantal ‘plofklassen’ in Gemeente Beverwijk en telde deze. Het aantal klassen van 30 leerlingen en meer, komt hiermee voor de gemeente Beverwijk op 6 stuks.

Als het aan D66 en SP in de Tweede Kamer ligt, dan wordt per direct een einde gemaakt aan klassen van 30 leerlingen en meer. Op termijn moet elke school een gemiddelde klassengrootte van 23 leerlingen per bevoegde leraar tellen. Leerkrachten geven aan dat 29 leerlingen in een klas teveel is. Met 23 of 24 leerlingen per klas kunnen zij beter elke leerling de aandacht geven die hij of zij nodig heeft en verdient.

In de initiatiefwet stellen de partijen daarom voor om binnen zes jaar toe te werken naar een gemiddelde klassengrootte van 23 leerlingen op school- of locatieniveau. D66 en SP trekken 600 miljoen euro uit om de klassen in het basisonderwijs te verkleinen. Op dit moment telt 10% van de klassen in Nederland 30 leerlingen of meer. Uit een rondgang langs alle basisscholen door de D66-fractie in Beverwijk blijkt dat Beverwijk weliswaar ook plofklassen kent maar dat zij met 4% plofklassen (zes stuks) ruim onder het landelijk gemiddelde liggen.

De aanpak van “plofklassen” is geen verantwoordelijkheid van het lokaal bestuur. Toch vindt de fractie D66 dat ook lokaal moet worden gekeken of er belemmeringen zijn om kleinere klassen in te stellen. Daarom stelt D66-raadslid Peter Weel vragen aan de onderwijswethouder of de scholen in de gemeente Beverwijk ruimte genoeg hebben om de klassen kleiner te maken.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz