Publieksdag Forteiland

NIEUWS

Ook het fort IJmuiden heeft 7 oktober een publieksdag.

Het fort “IJMUIDEN” is het grootste fort in de “Stelling van Amsterdam”. Rond Amsterdam ligt op een afstand van 10 a 15 km van het stadscentrum een voormalige verdedigingslinie die bekend staat als de Stelling van Amsterdam. De linie, aangelegd in de periode 1880 – 1914, is een gesloten ring van dijken met sluizen en  dammen, 135 km lang en telt niet minder dan 42 forten.

Dat militaire stelsel, vriendelijk verstopt in de polders, maakt op het eerste gezicht niet veel indruk. Toch hadden de militaire strategen veel vertrouwen in haar defensieve kracht. Die kracht ontleende de Stelling aan het water. Het hele buitengebied van de kring kon namelijk in twee dagen onder water worden gezet. Deze inundatie hield de aanvaller en zijn geschut op voldoende afstand. Zou hij deze hindernis willen nemen, dan werd hij in dat onbeschutte buitengebied opgewacht door de kanonnen die op de forten en achter de dijken stonden opgesteld.

In 1914, vlak voor het uitbreken van de 1e wereldoorlog, kwam de Stelling gereed. Nederland mobiliseerde en ook de Stelling kwam met 10.000 man in vo bedrijf. Maar Nederland, dat neutraal was, is buiten het conflict gebleven. Er is geen schot gelost. Na verloop van tijd heeft modern oorlogstuig de Stelling overbodig gemaakt. De militaire status is echter pas in 1963 officieel opgeheven. Sinds 1996 valt de “Stelling van Amsterdam” onder het UNESCO Werelderfgoed.

De overtocht naar het Forteiland wordt verzorgd met de “Koningin Emma”, een passagiersschip met een vaste ligplaats aan de Kop van de Haven in IJmuiden. De vertrektijden zijn: 10.45,12.45 en 15.10 uur. Retourvaart naar keuze om 13.00, 15.15 of 17.15 uur. Na de overtocht wordt u aan de steiger van het eiland ontvangen door gidsen van de Vereniging Forteiland IJmuiden. De rondleiding door de gids is bij de prijs inbegrepen. Men kan in de Koepelzaal van het fort of op het aangrenzende buitenterras genieten van een hapje en een drankje. Er kan helaas niet worden gepind. Mindervaliden moeten er rekening mee houden dat het fort niet overal makkelijk begaanbaar is.

Toegangskaarten voor overtocht en rondleiding kosten € 12.50 per persoon. Kaarten kunnen vooraf worden besteld via internet of telefonisch: 0255-511676. Ook aan boord van de Koningin  Emma kunnen kaarten worden gekocht.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz