Publieksseizoen Forteiland van start

NIEUWS

IJMUIDEN  – 1 maart a.s. opent het Forteiland zijn deuren weer voor bezoekers.

Forteiland
Forteiland

Bezoekers kunnen niet alleen een professionele rondleiding krijgen in en rond dit uit 1888 daterende Pantserfort, maar tevens een boeiende presentatie bijwonen over de noodzaak en de aanleg van het Noordzeekanaal en het gelijktijdige ontstaan van IJmuiden.

Afscheids foto's 2008 (8)
Cor Oudendijk

Met als titel: ‘van Vuur tot Schreierstoren’ verzorgt dhr. Cor Oudendijk uit Velsen-Zuid een presentatie over de aanleg van het Noordzeekanaal, een waterbouwkundig werk dat destijds zijn weerga niet kende, en het daaraan gekoppelde turbulente ontstaan van IJmuiden.

Cor Oudendijk (71) is jarenlang actief geweest in de maritieme wereld, aanvankelijk als 1e stuurman op de grote vaart, later als bergingsinspecteur en directeur van de zeesleepdivisie van Wijsmuller in IJmuiden, als Havenmeester van Amsterdam en als Rijkshavenmeester Noordzeekanaalgebied. Ook na zijn pensionering bleef hij actief, o.a. als adviseur van Rijkswaterstaat bij de voorbereidingen van de nieuwe zeesluis in IJmuiden, en als bestuurslid van het Havenfestival IJmuiden.

Aan de hand van tientallen tekeningen, kaarten en foto’s geeft zijn presentatie inzicht in de redenen waarom destijds besloten is om het kanaal te graven, in de graafwerkzaamheden zelf en in de bouw van het sluizencomplex. Ook het ontstaan van IJmuiden vanaf 1876 tot 1945 wordt uitvoerig belicht. Een fascinerend verhaal over een plaats die er eigenlijk nooit had moeten komen….

sluis 1
Graafwerkzaamheden en de bouw van het sluizencomplex.

De presentatie vindt op zondag 1 maart twee keer plaats in een van de soldatenzalen van het Fort: om 11.15 en om 13.15 uur. Voor bezoekers is de toegang gratis.

Als gevolg van een juridisch conflict met een nieuwe eigenaar hebben de vrijwilligers van het Fort in Hoek van Holland onlangs hun volledige museumcollectie uit dit fort moeten verwijderen. Een groot deel van dit waardevolle historische materiaal is inmiddels in goed overleg -in ieder geval tijdelijk- ondergebracht in diverse ruimtes van het Fort IJmuiden, waar het naast de al bestaande museumzalen en -bunkers bezichtigd kan worden.

Bezoekers worden op het eiland gedurende ca. 1,5 uur in groepjes in en rond het Fort rondgeleid door professionele gidsen. Na de rondleiding kan men op eigen gelegenheid nogmaals het Fort of het eiland verkennen, of in de Koepelzaal van het Fort of op het aangrenzende buitenterras genieten van een hapje en een drankje. Bezoekers kunnen op het eiland verblijven totdat de laatste boot vertrekt. Pinnen is helaas op het eiland niet mogelijk. Mindervaliden moeten er bovendien rekening mee houden dat het Fort niet overal makkelijk begaanbaar is. Voor rolstoelen zijn bijvoorbeeld sommige ruimtes niet toegankelijk.

De overtocht naar het Forteiland wordt verzorgd door MS ‘Koningin Emma’ vanaf de Kop van de Haven in IJmuiden. De tijden van de afvaart vanaf de kop van de Haven zijn op zondag om 10.45, 12.45 en 15.10 uur. Vanaf het eiland keert de boot terug (naar keuze) om 13.00, 15.15 en 17.15 uur.

Toegangskaarten voor de overtocht heen en terug, inclusief rondleiding, kosten € 12.50 p.p. Kinderen t/m 6 jaar hebben gratis toegang. (Onder begeleiding; max. 4 kinderen per begeleider). Kaarten kunnen vooraf besteld worden via internet: www.ijmuidenserondvaart.nl, of telefonisch: 0255 – 511676. Ook aan boord van de ‘Koningin Emma’ kunnen kaarten worden gekocht.


 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz