RKZ geselecteerd voor bevolkingsonderzoek darmkanker

NIEUWS

rode_kruis_ziekenhuis

BEVERWIJK – Preventief onderzoek moet jaarlijks 2.400 sterfgevallen voorkomen. Het Rode Kruis Ziekenhuis is een van de eerste ziekenhuizen in de regio dat door Bevolkingsonderzoek Midden-West volledig toegelaten is als coloscopie-centrum ten behoeve van bevolkingsonderzoek darmkanker. Het RKZ is bijzonder verheugd dat zij als ziekenhuis op basis van expertise een bijdrage kan leveren aan het vroegtijdig signaleren van darmkanker. Daarmee hoopt het RKZ dat het aantal sterfgevallen als gevolg van darmkanker flink zal dalen.

Darmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker. Jaarlijks krijgen 12.000 mensen de diagnose en sterven 5.000 mensen aan de gevolgen ervan. Door regelmatig te screenen kan darmkanker worden voorkomen of tijdig worden ontdekt. Een vroege ontdekking maakt de kans op genezing groter. Om die reden gaat, onder regie van het RIVM, begin 2014 het landelijk bevolkingsonderzoek darmkanker van start. De vijf screeningsorganisaties in Nederland zijn onder meer verantwoordelijk voor de regionale uitvoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker en bij hen is ook de kwaliteitsborging van de diagnostiek ondergebracht. Bevolkingsonderzoek Midden-West heeft het RKZ geauditeerd en toegelaten.

Het landelijk bevolkingsonderzoek richt zich op mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar. Uit cijfers van het RIVM blijkt namelijk dat negen van de tien mensen met darmkanker 55 jaar of ouder zijn. De oproepen voor het bevolkingsonderzoek zullen gefaseerd verlopen. Zo ontvangen in 2014 de mensen die 63, 65, 67, 75 en 76 zijn of worden, per post een uitnodiging voor een ontlastingstest. ,,We hopen dat veel mensen zullen deelnemen aan het onderzoek. De verwachting is dat door deze preventieve onderzoeken landelijk het aantal sterfgevallen jaarlijks met bijna de helft wordt teruggebracht.

Tijdens het bevolkingsonderzoek wordt onderzocht of er bij de geselecteerde deelnemers bloed in de ontlasting zit. Is dit het geval, dan wordt de deelnemer naar een door de screeningsorganisatie toegelaten centrum doorverwezen. Deelnemers hebben in het RKZ eerst een intakegesprek waarbij ze uitleg krijgen over het vervolgonderzoek: de coloscopie. Hiermee kan vastgesteld worden of er sprake is van darmkanker, poliepen of andere afwijkingen. Ons doel is om het onderzoeks- en het vervolgtraject voor patiënten zo goed en snel mogelijk te laten verlopen. Als de patiënt een afwijkende uitslag krijgt van de ontlastingstest, volgt binnen uiterlijk tien werkdagen een oproep voor een intakegesprek. Vervolgens vindt binnen uiterlijk tien werkdagen het darmonderzoek plaats. Op die manier kunnen wij, indien dat nodig is, zo snel mogelijk tot een behandeling komen.”

Als ziekenhuis voldoet het RKZ om in aanmerking te komen voor deelname aan het bevolkingsonderzoek. Het RKZ moet aan verschillende kwaliteitseisen voldoen. Op alle onderdelen is het RKZ geschikt bevonden. Een enorme prestatie.

 


Widget is loading comments…

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz