Sake geen sage

VERHALEN

WIJK AAN ZEE – Sake Ypma, een hele echte politieman!

SAGE YPMA
Foto: Privébezit van Dooitze (Dook) Ypma

Zijn vak vloeide bij hem door zijn aderen. Geen baantje van 9-5 maar 24 uur en 365 dagen een volbloed agent.

Sake werd geboren op 15 mei 1896 in Bolsward Friesland. Zijn vader was Dooitze Ypma en zo noemde Sake dan ook prompt zijn eigen zoon. Zijn zoon Dooitze Ypma (beter bekend als Dook) woont nog steeds in Wijk aan Zee aan de Stetweg en is al hard op weg naar zijn 90ste levensjaar.

Sake begon, zodra hij ook maar kon gaan werken, bij de politie. Sake kwam in zijn eerste politiejaren te werken bij de grenstroepen, bij de Belgische grens, om ervoor te zorgen dat er geen Belgen het land in zouden komen tijdens de oorlogsdagen van de 1e wereldoorlog. Dit was noodzakelijk omdat Nederland neutraal was en er simpelweg te veel Belgen voor Nederland kozen. Er kwamen ondanks de inzet van de grenstroepen toch heel veel Belgische vluchtelingen in Nederland terecht. Zo is historicus Wim Timp er bij leven in geslaagd alle huizen in kaart te brengen waar deze vluchtelingen werden ondergebracht. Dit ging dan specifiek om Amsterdamse woningen.

Na de oorlog kwam Sake als politieman te werken in Sliedrecht. Dit dienstverband duurde tot 1924. Sake kwam toen bij de politie in Beverwijk te werken. Dit deed hij met veel plezier tot 1937. Dan vertrekt Sake naar Wijk aan Zee. Zijn woon en werkplek is het overbekende bureau op de st Odulphesstraat. Hier werkte Sake totdat politieman Albers hem op zou volgen. Zo is er opnieuw een stukje geschiedenis compleet.

djp portret
Dirk-Jan Prins

 Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz

1 thought on “Sake geen sage

  1. liefde is/was leven voor je vak, houden van je vak, houden van mensen ook houden van de materialen waar je mee werkt ongeacht in welk beroep je zit. De tijden veranderen ook zij hadden recht op een huiselijk leven.
    Zelfs het RESPECT voor deze mensen is tanende JE, JIJ, wie ben je eigenlijk wel, ja de tijden veranderen!!

Comments are closed.