Sporten bij de Stichting “In het  Zadel”

NIEUWS
esmee met paard
Esmée als vrijwilligster

BEVERWIJK / HEEMSKERK – Waardeer jij iedere keer weer, het simpelweg op jouw fiets stappen, of een stukje gaan wandelen of lekker gaan sporten wanneer jij dit maar wilt?

Of sta jij er eigenlijk niet zo bij stil en vindt jij het maar heel gewoon? Alle vrijwilligers van Stichting Paardrijden voor Gehandicapten “In het Zadel” realiseren zich iedere keer weer dat sporten voor mensen met een beperking niet zo vanzelfsprekend is. En paardrijden al helemaal niet. Stichting “In het zadel” maakt paardrijden mogelijk voor mensen met een beperking. Of dit een lichamelijke en/of verstandelijke beperking is maakt niet uit. Voor de ruiters is het een geweldige belevenis om even helemaal los te komen van hun handicap.

In de rijbaan van Ruitersport centrum “De Schimmelkroft” in Heemskerk, is door de stichting diverse aanpassingen aangebracht. De belangrijkste is wel, de installatie van een til-lift. Hiermee is het mogelijk ruiters, die niet zelf hiertoe in staat zijn, eenvoudiger in het zadel te zetten. Er zijn ook speciale zadels, teugels en stijgbeugels. Bij iedere ruiter afzonderlijk, wordt gekeken naar de beste combinatie van hulpmiddelen.

De stichting huurt de rijbaan iedere maandag af en geeft dan, zowel ’s morgens als ’s middags, les. De ochtendgroep bestaat uit leerlingen van de basisschool van de Stichting Heliomare, die als onderdeel van het lesprogramma paardrijles krijgen. De middag-lessen worden ingevuld door particuliere ruiters, zowel jongeren als volwassenen. Sommige leerlingen hebben meerdere dagen profijt van het paardrijden. Bijvoorbeeld ontspanning van verkrampte spieren. Het paardrijden is therapeutisch op meerdere vlakken. Voor ruiters met een autistische beperking kan het aaien van een paard al een hele grote stap zijn.

De lessen worden gegeven door gediplomeerde instructeurs met hulp van een vijftigtal vrijwilligers. Ook de vrijwilligers volgen cursussen zodat zij weten hoe om te gaan met de paarden, hulpmiddelen, bepaalde handicaps of ziektes. Zonder vrijwilligers is het onmogelijk les te geven. Deze vrijwilligers begeleiden de ruiters tijdens de lessen. Zorgen dat de ruiter de opdracht van de instructeur begrijpt en opvolgt. Esmée is zo’n vrijwilligster. Zij is in staat zelfstandig paard te rijden. Maar zij beseft maar al te goed dat velen dit niet kunnen. Vandaar dat zij het belangrijk vond om zich in te zetten als vrijwilligster bij stichting “In het zadel”. Zij verzorgt de dieren en helpt de instructeurs met veel voorkomende werkzaamheden.

Het zijn volwaardige rijlessen, aangepast aan het niveau van de groep. Het komt voor dat ruiters uiteindelijk doorstromen naar de reguliere lessen. Met maximaal 6 personen per lesuur krijgen de ruiters een intensieve begeleiding. Het is geweldig om het genieten van de ruiters op de paardenrug te zien. Even niet afhankelijk zijn van een rolstoel of krukken. Ook de paarden lijken te weten dat zij een bijzondere last vervoeren en lopen ontspannen door de bak. Laten zich verwennen met klopjes en aaien van de ruiters en luisteren meteen naar de aanwijzingen van de ruiters.

Iedereen is van harte welkom om te komen kijken bij een van de lessen. Informatie over onze stichting is te vinden de website van de stichting. Een e-mail zenden kan voor specifiekere informatie. Bijvoorbeeld om het aangepast paardrijden eens te proberen of als vrijwilliger aan de slag te gaan bij deze bijzondere stichting. Want met ingang van het seizoen 2015/2016 is er weer ruimte voor nieuwe ruiters en vrijwilligers.


 

 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz

1 thought on “Sporten bij de Stichting “In het  Zadel”

Comments are closed.