Start met de plasticbak

NIEUWS

BEVERWIJK – Vanaf half november krijgen inwoners van gemeente Beverwijk een extra bak om plastic, blik en drinkpakken te scheiden.

De bak is voor inwoners die al met bakken aan huis afval aanbieden. Met deze nieuwe manier van inzamelen maakt de gemeente een start om de hoeveelheid restafval in de eigen gemeente te verminderen en om meer waardevolle grondstoffen te kunnen hergebruiken.

Resultaten inzamelproef In Zwaansmeer en Wijk aan Zee heeft de gemeente eerst een proef gedaan met de plasticbak. Deze resultaten waren goed. De gemeenteraad heeft dan ook besloten om de plasticbak aan alle laagbouwwoningen te geven die afval aanbieden in eigen bakken.

Vanaf half november begint HVC met het uitdelen van de plasticbak. Inwoners die hun bak op vrijdag buiten zetten, ontvangen de plasticbak als eerste. Inwoners die hun bak altijd op woensdag buiten zetten, krijgen half januari de plasticbak. En inwoners die op donderdag hun bak buiten zetten ontvangen de plasticbak half februari. In de week voor de komst van de plasticbak ontvangen inwoners van HVC een brief met de leverdatum en het nieuwe inzamelschema.

Met de uitrol van de plasticbak, veranderen ook de inzamelmomenten. De plasticbak en de restafvalbak worden eens per vier weken geleegd. De gft-bak eens per twee weken. Met de komst van de plasticbak aan huis worden plastic, blik en drinkpakken beter gescheiden, waardoor er minder restafval over blijft. Dit ziet HVC ook in andere gemeenten waar de plasticbak is. Daarom is het voldoende dat de restafval bak eens per vier weken wordt geleegd.

Waarom is beter afval scheiden nodig?

In 2020 moet driekwart van het afval gescheiden zijn. Zo mag het aantal kilo restafval in 2020 nog maar 130 kilo per persoon per jaar zijn. De inwoners in de gemeente Beverwijk zitten nu gemiddeld ruim boven de 250 kilo restafval per persoon per jaar. De nieuwe manier van inzamelen is nodig om de landelijke doelstelling te halen. Door afval beter te scheiden, kunnen meer grondstoffen worden hergebruikt als basismateriaal voor nieuwe producten. Daarnaast is afval scheiden ook goed voor de portemonnee van inwoners. Het verbranden van restafval wordt namelijk steeds duurder.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz