Teken nu nog enger!

NIEUWS


WIJK AAN ZEE – Teken dragen nu een virus, dodelijker dan de ziekte van Lyme.

De lente is begonnen en de zomer is in aantocht. Tijd om er weer eens lekker uit te gaan de natuur in. Maar kijk beter uit dan ooit. Een snel bewegend en potentieel dodelijk virus is gevonden in de VS in het noordoosten van het Grote Meren gebied. Gedragen en overgedragen aan mensen en dieren door teken, kan dit Powassan virus het centrale zenuwstelsel infecteren, waardoor soortgelijke symptomen als bij ziekte van Lyme optreden, maar zijn ernstiger.

Eenmaal gebeten door een teek met dit virus, is het slechts een kwestie van enkele uren voordat de symptomen merkbaar zijn. De patiënt die geïnfecteerd is, kan vatbaar zijn voor neurologische schade door een ontsteking van de hersenen. Dit kan leiden tot zowel encefalitis en meningitis. Tien procent van alle gevallen is dodelijk gebleken, want er is geen vaccin of medicijn voor deze ziekte. Wanneer iemand geïnfecteerd is, zijn er alleen ondersteunende behandelingen mogelijk.

De ziekte is in Nederland nog zeldzaam. Vanwege de mogelijke dodelijke afloop is het toch nodig om zeer alert te zijn. Doe er alles aan om besmetting te voorkomen. Onze Lyme-teken zijn ook geen lieverds. Zorg dus steeds, na elke wandeling in het duin, gras of in beboste gebieden, voor een goede controle van het hele lichaam. Maar ook van onze viervoeters. Zelfs in een goed begroeide tuin met gras en struiken, is het noodzakelijk om waakzaam te zijn. Doe bij een wandelingen gesloten schoenen aan en een lange broek, afgesloten om de schoenen heen. Wie toch door het gras of de duinen gaat struinen, er zijn anti-teken sokken verkrijgbaar.
Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz