Tijd voor anders schaken

NIEUWS

WIJK AAN ZEE 

MAX SCHAAK
Foto: Dirk-Jan Prins. De wethouder in gesprek met één van de leerlingen Max

Het was op deze 20e januari weer eens wat anders dan alle grootmeesters bij elkaar. Er werd simultaanschaken gehouden voor de jeugd. Deze jeugd is afkomstig uit het bijzonder onderwijs en de school De Vrijheit uit Wijk aan Zee. Wethouder Haydar Erol was aanwezig om eens op zijn gemak te zien welk een plezier deze jongelui in het schaken hebben. De wethouder maakte hier en daar bovendien een praatje met de leerlingen. Overigens was de schaker iemand die bij elke zet even rustig de tijd nam om naast de zet die hij deed ook uitleg te geven waarom en hoe de kinderen het misschien beter hadden kunnen doen. Erg leerzaam.

BLIND EN DOOF SCHAKER
Foto: Dirk-Jan Prins.  Met verbazing kijkt de wethouder mee hoe Frans, rechts op foto, zijn zetten maakt.

En dan komen wij tussen alle jeugd een oude rot in het vak tegen. Frans Pünselie. Frans is 69 jaar en is helemaal uit Nijmegen gekomen om eens lekker op de vloer van het Wimbledon van het schaken mee te mogen doen. Frans is doof en blind. Hoe bijzonder is het dat hij dan toch een gemiddelde tot goede clubschaker genoemd mag worden. Met een speciaal schaakbord voor blinde mensen, die hij zelf had meegenomen, speelde hij de sterren van de hemel. Frans communiceert met 4 handen gebarentaal. Zijn begeleidster Heleen, die al 26 jaar met hem optrekt, zit rechtsachter op de foto.

Bij Frans is het schaken hem aardig met de paplepel ingegoten. Hij was namelijk pas 3 jaar toen zijn vader hem al les gaf. Overigens was Frans wel al doof. Op latere leeftijd is Frans ook nog eens blind geworden. Maar dat deert Frans niet. Hij gaat vrolijk door het leven en heeft een enorme dosis humor. Een bijzondere man. Sterker, Frans woont zelfs nog zelfstandig. Laat Frans maar schuiven, alleen was het vandaag dan met schaakstukken op het beroemde Tata Steel Chess tournament.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz