Tweekleppig en spiraalvormig

VERHALEN

Gelukkig kunnen wij allemaal wel zeggen dat wij ooit op het strand zijn geweest. 

Het is dan onmogelijk om alle schelpen te ontwijken. Bovendien zal ieder kind met een mooi exemplaar naar zijn papa en mama rennen om deze te laten zien.

Maar buiten het mooi zijn, zijn schelpen ook nog eens heel bijzondere dingen. Schelpen stellen namelijk hun bewoners in staat om in extreme omstandigheden te overleven. Bedenk zelf maar eens welke druk op de bodem van de zee op een schelp wordt uitgeoefend. En dit is toch over het algemeen de plek waar zij bij leven van de bewoners te vinden zijn.

Er is onderzoek gedaan naar de tweekleppige schelp. Deze blijkt groeven te hebben op de buitenkant die druk verplaatsen richting het scharnier en de buitenranden. Een mooi voorbeeld hiervan is de overbekende sint jakobsschelp met zijn verticale strepen. De krachtpatser onder de schelpen.

Een tweekleppige schelp waar de groeven horizontaal te zien zijn                         Foto: Dirk-Jan Prins

Bij de spiraalvormige schelp wordt de druk verplaatst richting het midden. Maar ook naar de wijdere bovenkant van de schelp. Zo is in beide gevallen de vorm van de schelp de oorzaak dat de hevige druk naar de sterkste plekken worden verplaatst.

De spiraalschelp               Foto: Dirk-Jan Prins

Met deze wetenschap op zak gaan wetenschappers aan de slag. Zij komen er al snel achter dat de vorm van schelpen ideale mogelijkheden biedt om zeer veilige voertuigen en gebouwen te ontwerpen die mensen uitermate goed kunnen beschermen. Het zouden alleen geen onderzoekers heten indien er niet nog andere vormen onder de loep worden genomen. Zo werden met een 3D printer bollen en cilinders gemaakt. Alleen wonnen de schelpen het. Twee maal meer druk kan de ogenschijnlijke simpele schelp aan. Een ongelooflijke prestatie!

Een bunker is ook een gebouw. Van die dingen hebben wij er overigens genoeg van in onze regio. Alleen in Wijk aan Zee al zo’n 70 stuks. Deze doen geen dienst meer om mensen te beschermen tegen oorlog. Maar bunkers bedoeld om mensen tegen natuurrampen te behoeden kunnen in de toekomst, met de techniek en de kracht van de schelp, een ideaal onderkomen bieden. Een onderkomen dat zeker twee tot vier keer zoveel druk kan weerstaan dan de huidige bunkers.

Als jij ooit nog eens in een auto komt te rijden in de vorm van een schelp, zal dit een auto zijn die niet alleen stijlvol is maar ook ontworpen is om de kwetsbare lichamen erin te beschermen, kopt het tijdschrift Scientific American.

Dirk-Jan Prins

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz