Velsertunnel vanaf 15 april negen maanden dicht

NIEUWS
Afsluiting Velsertunnel
Langs de weg N208 eerste bord afsluiting Velsertunnel Foto: Ton Borsboom

BEVERWIJK / WIJK AAN ZEE – De Velsertunnel gaat vanaf vrijdagavond 15 april 2016 negen maanden dicht voor een grootscheepse renovatie.

Om 21.00 uur die dag sluit Rijkswaterstaat de tunnel af. De maandagochtend daarop (18 april) is vóór het begin van de spits (05.00 uur) de verkeerssituatie een feit die tijdens de hele renovatie van kracht blijft.

Het eerste weekend van de tunnelsluiting (vrijdag 15 april 21.00 uur – maandag 18 april 05.00 uur) gebruikt Rijkswaterstaat om iets ten zuiden van de Velsertunnel de twee laatste, tijdelijke verbindingswegen aan te leggen. Het gaat om zogeheten keerlussen. die het mogelijk maken om vanaf de N208/IJmuiden snel naar de Wijkertunnel te komen en omgekeerd. Omdat hiervoor de bestaande rijbanen van de A22 en N208 nodig zijn, is het alleen mogelijk dit pas na de tunnelsluiting te doen.

Velsertunnel regelmatig dicht

In de maanden voorafgaand aan de renovatie is de Velsertunnel doordeweeks ’s nachts en in het weekend herhaaldelijk dicht. Deze afsluitingen vinden plaats vanaf half januari. Eén tunnelbuis blijft steeds open, zodat verkeer richting Beverwijk door de tunnel kan blijven rijden. Verkeer richting IJmuiden rijdt via de calamiteitenbogen en de Wijkertunnel.

Verkeershinder tot 15 april

Vanaf eind februari werkt Rijkswaterstaat verder aan de aanleg van de tijdelijke verbindingswegen (keerlussen). Dit gebeurt op de A22, N208 en A9. Rijkswaterstaat legt dan onder meer twee tijdelijke verbindingswegen aan op de knooppunten Velsen en Beverwijk. Als gevolg van de werkzaamheden is geregeld een rijstrook of vluchtstrook afgesloten en staan er afzettingen op de weg. Ook is eind maart de Wijkertunnel ’s avonds en ’s nachts afgesloten. In de tunnel richt Rijkswaterstaat dan tijdelijke extra rijstroken in (de huidige vluchtstroken). In de bijlage leest u week voor week welke werkzaamheden (onder voorbehoud) zijn gepland en welke hinder daarbij komt kijken.

Verkeerssituatie vanaf 15 april 21.00 uur

Vrijdagavond 15 april sluit Rijkswaterstaat de Velsertunnel en de N208 in noordelijke richting vanaf de toerit Velserbroek. In omgekeerde richting is de N208 gewoon bereikbaar vanuit IJmuiden. Rijkswaterstaat maakt dit weekend de twee laatste, tijdelijke verbindingswegen tussen de N208 en A22 ten zuiden van de tunnel.

Vanaf de tunnelsluiting zijn de twee verbindingswegen (keerlussen) op knooppunt Velsen en Beverwijk in gebruik. Ook de calamiteitenbogen zijn vanaf dat moment negen maanden lang, 24 uur per dag geopend. Daarnaast heeft het verkeer in de Wijkertunnel de beschikking over de tijdelijke extra rijstrook in beide richtingen. Maandagmorgen 18 april, vóór de start van de ochtendspits (05.00 uur), gaan de N208 en de twee verbindingswegen ten zuiden van de Velsertunnel open en is de verkeerssituatie een feit die tijdens de hele renovatie van kracht blijft.

Over de renovatie

De Velsertunnel is bijna 60 jaar oud en toe aan groot onderhoud. Rijkswaterstaat laat onder meer de doorrijhoogte van de tunnel vergroten, zodat er minder incidenten plaatsvinden met te hoge vrachtwagens. Daarnaast worden tunneltechnische installaties vernieuwd en vluchtwegen aangepast. De renovatie moet ervoor zorgen dat het verkeer vlot en veilig door de tunnel kan blijven rijden. Na de werkzaamheden voldoet de Velsertunnel ook aan de nieuwe Tunnelwet; wettelijk moet dat uiterlijk in 2019 het geval zijn.


 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz