Voor de beste wijn moet je bij de buurman zijn!

NIEUWS
marco winterberg
Marco Winterberg

BEVERWIJK / HEEMSKERK – Zeggen wij nu nóg steeds dat Frankrijk hét wijnland is van de wereld? 

Een wijnconcours. Niet zomaar een concours, maar het 26e Proefschrift Wijnconcours. Dit wijnconcours laat een heel ander beeld zien. Dit keer een prima resultaat voor Duitsland tijdens het 26e Proefschrift Wijnconcours. Maar ook minder bekende wijnlanden scoorden verrassend goed. Dit is niet alleen te danken aan de gestegen kwaliteit, maar ook aan het groeiende aantal kleine, gespecialiseerde importeurs.

Zoals gewoonlijk zijn het landen als Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland die het Proefschrift Wijnconcours domineren. En? Dit keer sleepte Duitsland dit jaar voor het eerst de meeste oorkondes in de wacht. Opvallender is echter de toenemende invloed van kleinere, minder voor de hand liggende wijnlanden. Onder de prijswinnaars waren bijvoorbeeld wijnen uit Kroatië, Israël, Luxemburg en Slovenië. En in de finale waren bovendien Hongarije, Servië, Libanon, Zwitserland, Griekenland en heel bijzonder, Nederland vertegenwoordigd. Deels heeft dit te maken met een duidelijke kwaliteitsgroei, maar vooral het toenemende aantal kleine, gespecialiseerde wijnimporteurs speelt daarbij een rol.

Herkomst winnaars 26e Proefschrift Wijnconcours

36 wijnen werden in ieders eigen prijscategorie verkozen tot Wijn van het Jaar. Ze waren afkomstig uit de volgende wijnlanden: Duitsland (8)  Frankrijk (7) Italië (6) Oostenrijk, Kroatië, Spanje, Zuid-Afrika, Argentinië (2) Slovenië, Luxemburg, Israël, Australië, Nieuw-Zeeland (1)

Premium Choice

Naast de gebruikelijke prijscategorieën tot een maximum van 30 euro, was er de speciale categorie Premium Choice. Deze bood deelnemende importeurs de mogelijkheid om een favoriete witte en/of rode wijn met een maximale winkelprijs van 50 euro in te sturen.

Al 26 jaar is het Proefschrift Wijnconcours, een evenement van The Wine & Food Association, de meest invloedrijke competitie voor betaalbare kwaliteitswijnen van de Benelux. De feestelijke finaleproeverij waarmee het jaarlijkse concours wordt afgesloten is een populair meeting point voor wijnprofessionals, liefhebbers en connaisseurs. Hier worden namelijk niet alleen de winnende wijnen gepresenteerd en de winnaars gehuldigd, je kunt er als bezoeker álle finalewijnen proeven. En daarbij zijn de importeurs zelf aanwezig om hun wijnen toe te lichten.

De wijnen die worden ingezonden voor het concours, jaarlijks enkele duizenden, worden beoordeeld door een professionele jury, bestaande uit pers, wijndocenten, sommeliers en proevers met vele jaren ervaring uit België en Nederland. Voordat een wijn de finale bereikt heeft, is hij minimaal vijf keer blind geproefd naast vergelijkbare wijnen (qua druif, regio, marktsegment en prijscategorie). In totaal stonden er 300 wijnen in de finale van het Proefschrift Wijnconcours.

Namens de Vereniging Vinologen Nederland gaf Jeroen Theunissen leiding aan een team van tien vinologen die tijdens het Proefschrift Wijnconcours bepaalden welke wijnen in aanmerking zouden komen voor de Vinologenaward. Aan het eind van de middag maakte hij de twee winnaars bekend. Traditiegetrouw staan alle finalewijnen en winnende wijnen van het Proefschrift Wijnconcours omschreven in de Jaargids Wijn 2015 (verschijning eind november 2014) met uitgebreide proefnotities, verkoopinformatie en diverse artikelen gerelateerd aan kwaliteitswijn. Zie de site

En, daar is onze grote kleine man uit Heemskerk, grens Beverwijk. Marco Winterberg. Marco krijgt het voor elkaar daar een eervolle prijs in de wacht te slepen. Zijn wijn is uitgeroepen tot wijn van het jaar in de categorie € 7,50 – € 10

Wijn van het jaar

Een geweldig resultaat voor een kleine importeur tussen alle grote kanonnen zoals een Albert Hein, Gall & Gall en Jumbo. Kort geleden nog zijn tienjarig bestaan gevierd en dan nu een certificaat. Een geweldig resultaat voor 10 jaar hard werken. Conclusie!

Voor de beste wijn moet je bij de buurman zijn! 


Widget is loading comments…


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz