Welkom op Akerendam!

NIEUWS

BEVERWIJK – Ook dit keer staat tijdens Open Monumentendag op zaterdag 8 september 2018 de poort van Buitenplaats Akerendam in Beverwijk weer open voor bezoekers. U kunt zowel het huis  als de tuin bezichtigen.


De buitenplaats Akerendam in Beverwijk is tussen 1636 en 1639 door de Amsterdamse koopman-regent Jan Bicker aangelegd. Van de zeventiende tot eind negentiende eeuw was een buitenplaats een zomerverblijf voor rijke stedelingen. Akerendam werd in 1852 verworven door  mr. Willem Louis Sluyterman van Loo.

In 1977 en 1988 werd naast het historische park van Akerendam het servicecomplex Nieuw Akerendam gerealiseerd. Het oude Akerendam heeft zijn functie als woonvoorziening voor ouderen verloren. Het herbergt nu het bureau van Fonds Sluyterman van Loo en wordt verder gebruikt voor bijeenkomsten en culturele evenementen die het fonds organiseert.

Veel van de inboedel stamt nog uit de tijd van de laatste bewoners. De tuinzaal met het rococo plafond en de geschilderde behangsels is inmiddels geheel gerestaureerd en te bezichtigen voor publiek.

Oase van rust
Hoewel Akerendam midden in het centrum van Beverwijk ligt, is het gedurende het groeiseizoen een oase van rust. De tuin, een rijksmonument, is oorspronkelijk aangelegd tussen 1636 en 1639. Destijds had de tuin naast een sierfunctie vooral een nutsfunctie: de eigenaar, zijn familie en het personeel leefden tijdens de zomermaanden goeddeels van de ‘vruchten’ uit de tuin. Ook nu nog wordt een deel van de tuin gebruikt als moestuin, waar diverse groenten worden gekweekt. In de tuin treft u tuinstijlen uit de 17e, 18e, 19e, 20ste en 21ste eeuw aan.

Achter huis Akerendam ligt een grote barokke spiegelvijver, zoals die in de eerste helft van de 18e eeuw in de mode waren.

 Openingstijden

De tuin is geopend van 10.00-17.00 uur en de toegang is gratis.

Bij de oranjerie is koffie, thee en taart verkrijgbaar, (invaliden)toiletten zijn aanwezig. Hoewel de tuin rolstoelvriendelijk is, is het altijd handig, én gezellig, om een begeleider mee te nemen. Akerendam ligt tegenover het NS station van Beverwijk aan de Velserweg 20. Parkeren is mogelijk op het Stationsplein of achter Cineworld.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz