Wie wint?

NIEUWS


WIJK AAN ZEE – Wie wint de prijs tegen lichtvervuiling in Noord-Holland?

De provincie Noord-Holland lanceert samen met Natuur en Milieufederatie Noord-Holland de “Ster van de Nachtprijs”. Deze prijs is ingesteld met als doel lichthinder terug te dringen en energie te besparen. Daarmee kan men op meer plekken genieten van nachtelijk duister en een flonkerende sterrenhemel. De Ster van de Nachtprijs 2016 is te winnen door het beste plan voor maatschappelijk verantwoorde buitenverlichting te hebben. De prijs wordt uitgereikt tijdens de jaarlijkse Nacht van de Nacht op 29 oktober 2016.

Lichtvervuiling is een serieus probleem geworden. Door overmatig gebruik van kunstlicht ontstaat er een verhoogde helderheid van de nachtelijke omgeving. Dat het een serieus probleem is bleek onlangs toen de nieuwe wereldkaart van de lichtvervuiling werd gepresenteerd. Uit die kaart blijkt dat 80% van de Nederlanders de Melkweg niet kan zien. Daarmee wonen wij in één van de meest lichtvervuilde regio’s van de wereld. Lichthinder, bijvoorbeeld als gevolg van toenemende verstedelijking en het gebruik van assimilatieverlichting in kassen, is schadelijk voor de gezondheid van mensen. In verschillende onderzoeken zijn er relaties gelegd tussen lichtvervuiling en borstkanker, slaapstoornissen en stress. Ook heeft nachtelijk kunstlicht negatieve gevolgen voor planten en dieren, zoals een verstoord bioritme.

De provincie Noord-Holland wil lichthinder tegengaan en organiseert daarom samen met Natuur en Milieufederatie Noord-Holland de “Ster van de Nachtprijs 2016”. Plannen kunnen tot 1 oktober 2016 ingediend worden. De prijs wordt uitgereikt tijdens de 12e Nacht van de Nacht op 29 oktober 2016 door juryvoorzitter Gedeputeerde Tjeerd Talsma.

Dit aanmelden kan via Internet. Op deze site is bovendien veel informatie te vinden.
Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz