“Wijk aan Thee”

VERHALEN

tuborg-durstiger-mann-blechschild


WIJK AAN ZEE – 1973

Storm en hoge golven teisteren de kust van Wijk aan Zee. Meerdere containers slaan over boord van een schip. Enkele containers vinden hun weg naar het strand. Bij paal 48 is zelfs een dichte container aangespoeld. Theo Schoos, samen met zijn broer, besluit de container open te maken. Best lastig nog. Maar na lang sleutelen aan de deur, gaat hij dan toch open. De container zit vol met blikken van het merk Tuborg bier. Helaas, wat een feest moet worden is al snel een teleurstelling. De blikken zijn leeg. De blikken waren onderweg naar Amsterdam om gevuld te worden. Zij komen daar niet aan.

Elders op het strand is nog een container aangespoeld. Door het beuken van de zee op deze container slaat deze stuk. Overal blikken met thee op het strand. Ook los verpakte thee ligt over over het zand. De bewoners zijn er als de kippen bij.

thee 001
Even poseren voor dit speciale moment

Zij verzamelen zoveel zij maar kunnen dragen. Schudden voor het gebruik is hier het motto. Alleen zo is na te gaan of er zeewater in de blikken gelopen is. De golven rond de thee kleuren bruin. Veel dorpsgenoten van de gebroeders Schoos hebben nog jaren van de gejutte thee gedronken. Wijk aan Zee heet hierom tijdelijk “Wijk aan Thee”.

Dit verhaal, met nog heel veel andere, is te vinden in het boek “Mijn leven als strandvonder” Een uniek document van een unieke bewoner van het dorp. Met prachtige verhalen en bijzondere foto’s. En met een prima uitleg wat het beroep strandvonder precies wil zeggen. In 1978 wordt Theo officieel strandvonder. Nu bijna 40 jaar geleden. Theo kijkt terug op een turbulent en enerverend leven.

Na de laatste storm ga ik op speurtocht met Theo. Vol overgave speurt Theo in de verte langs de kustlijn. Elke rit is opnieuw een uitdaging. Er kan zomaar iets opdoemen. Het blijft spannend. Ondanks dat Theo onze kust minimaal twee maal per dag aan het inspecteren is.

Theo Schoos
Theo Schoos      Foto’s: Dirk-Jan Prins

Na verloop van tijd stopt Theo om te zien wat er op een vat staat. Hij legt uit dat het waarschijnlijk een leeg vat is. Aan de ligplaats is te zien of iets vol of leeg is. Des te leger een object, des te hoger op het strand het terug te vinden is.

Theo op onderzoek1
Theo op onderzoek

Zorgvuldig bekijkt hij het etiket van het vat. Geen goedje om zonder handschoenen aan te pakken. Gelukkig is het leeg. Of het daarom wel veilig is, is nog maar net de vraag.

“Mijn leven als strandvonder” is nog te verkrijgen. Het ligt bij The Readshop in de Breestraat en bij de Primera in Wijk aan Zee.

“Jij krijgt mij niet weg bij die bak water”

Woorden zeggen niet zo veel
zodra ik mijn belevenissen met jullie deel,
rijdend langs ons grote strand en de zee
neem ik het zout en het zand met mij mee.

Denkend aan de zorg van elke dag,
om de dingen in de wereld die ik zag,
zij lijken teveel voor elk moment,
als ik Wijk aan Zee niet had gekend.

Dwalend over het verlaten strand,
speurend over het lege vlakke zand,
streelt de zilte lucht langs mijn gezicht,
het is de late zon die mij verlicht.

Waar de zee zich inhoudt bij afnemend tij
maar ook eeuwenlang beukt op de zachte duinenrij,
besef ik pas goed hoe rijk een mens kan zijn,
zo kuierend genietend langs de waterlijn.

Zwijgend aanschouw ik dit wonder,
ik voel mij een ware vonder,
ik voel het ware geluk,
Wijk aan Zee, jij kunt niet meer stuk.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz

Comments are closed.