Zo blij, ik ben een honingbij!

VERHALEN
Foto: Dirk-Jan Prins

Of de bijen dit nu nog zo hard roepen is maar net de vraag. Het gaat slecht met de bijenvolken. Maar eerst een leuk weetje over deze bijzondere en nuttige diertjes.

De landingsstrategie van de honingbij

De  honingbij kan vanuit vrijwel elke hoek veilig en probleemloos landen. Hoe doet hij dat? Om veilig te kunnen landen, moet de honingbij voordat hij met een oppervlak in aanraking komt, zijn snelheid verlagen tot bijna nul. Eén logische manier om dat te doen, is door twee factoren te meten, vliegsnelheid en de afstand tot het doel, en dan de snelheid daarop aan te passen. Maar voor de meeste insecten zou deze methode niet werken, omdat zij dicht bij elkaar staande ogen hebben die niet scherp gesteld kunnen worden en op zichzelf geen afstand kunnen meten.

De mens heeft een binoculair gezichtsvermogen, waardoor wij de afstand tot een object kunnen berekenen. Bij de honingbij werkt het heel anders. De honingbij lijkt af te gaan op het simpele feit dat een object groter lijkt te worden als het dichterbij komt. Hoe dichterbij de bij komt, hoe sneller het object in grootte lijkt toe te nemen. Uit experimenten van de Nationale Universiteit van Australië blijkt dat de honingbij zijn vliegsnelheid vermindert zodat de snelheid waarmee een object groter lijkt te worden, constant blijft. Tegen de tijd dat de honingbij zijn bestemming heeft bereikt, is zijn snelheid bijna nul, waardoor hij veilig kan landen.

In het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences staat: ‘Door de eenvoud en algemeenheid van deze landingsstrategie (…) is het perfect te implementeren in het navigatiesysteem van vliegende robots.’  Waar de natuur ons weer kan “bij”staan.

Maar de bij wordt ernstig bedreigd. Daar alle insecticiden en andere landbouw-bestrijdingsmiddelen, die ondanks het verbod erop nog steeds in grote hoeveelheden worden gebruikt, gaat de bij een rampzalige toekomst tegemoet. Wat op zijn beurt weer een ramp kan betekenen voor vele andere dieren en bloemen, maar ook voor de mens.

Veelgebruikte landbouwpesticiden wel degelijk schadelijk voor bijen

Sterke aanwijzingen zijn er al langer. De landbouwbestrijdingsmiddelen, die behoren tot de veel gebruikte neonicotinoïden, zijn schadelijk voor bijen. Maar altijd bleef er gesteggel over de effecten. Twee omvangrijke onderzoeken, gepubliceerd in Science, bevestigen dat deze insecticiden bijdragen aan de achteruitgang van bijensoorten.

Foto: Dirk-Jan Prins

Gelukkig kent Beverwijk, op de grens met Assendelft, een echte imkerschool. Hier worden de bijen vertroetelt en er voor zorg gedragen dat er steeds meer mensen bijkomen die de stand van de bijen op pijl kunnen en willen houden. Dat is een goede zaak, want het zou erg slecht aflopen met ons als de bij zou verdwijnen. Maar ook bijen hebben hun territorium. Kom daarom niet te dicht in de omgeving van hun verblijf als jullie niet wensen aangevallen te worden door zwermen bijen die gesteld zijn op hun rust.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz