Zwanenzang op de Zwaanstraat

NIEUWS

WIJK AAN ZEE – Geloof het of niet maar de Zwaanstraat wordt een dooie boel.

Dit vonden de horeca ondernemers nu ook. Om de straat een beetje op te vrolijken, hebben zij met elkaar besloten enkele tafels van hun terras aan de voorkant bij de stoepband te zetten. Eerlijk is eerlijk, het stond gezellig. Natuurlijk wel zo dat de doorgang niet belemmerd zou worden. Dit is getest door grote elektrische rolstoelen van de Heliomare er langs te laten gaan. En warempel, dit lukte prima en er bleef zelfs nog ruimte over. Valt het jullie op dat de vorige zinnen allemaal in verleden tijd staan?

Wat wil het geval, de ondernemers hebben bezoek gehad van handhaving. Handhaving? Eén bewoner, elders uit het dorp, heeft geklaagd. Deze ingediende officiële klacht moet handhaving dan in behandeling nemen. En dit doen zij dan ook volgens de regel van de wet. Alle ondernemers moesten onmiddellijk hun meubilair van straat halen. Enkelen volgden deze sommering op, maar andere ondernemers lieten de spullen staan waar zij stonden en wachten het gesprek met de Handhavers af. Deze kwamen dan ook in de loop van de middag verhaal halen bij de burgerlijk ongehoorzame ondernemers.

verzetten-tafels
Onder toeziend oog zetten de ondernemers alles op 1,5 meter vanaf de stoeprand

Na een goed gesprek kwamen de ondernemers er niet uit met de handhavers. Een tip van één van de handhavers, om contact op te nemen en een vergunning aan te vragen bij de gemeente, werd dan ook meteen ter hand genomen waar de handhavers bij waren. De desbetreffende ambtenaar van de gemeente liet weten dat de handhaver dit niet juist had weergegeven. In heel Beverwijk en Wijk aan Zee is maar één regel. Het meubilair moet 1,5 meter van de stoeprand staan. Zodra de ondernemer daar aan voldoet heeft niemand meer wat te zeggen. Regel is regel!

meten
Even meten. Uit zekerheid vanaf binnenkant stoeprand en niet vanaf de aangegeven plaats door de gemeente

Duidelijke taal! Ondanks dat de ondernemers nog probeerden in te brengen, dat wanneer deze regel zou worden aangehouden, de tafels bijna midden op de stoep staan, mocht niet meer baten. Het overleg werd hierbij beëindigd maar niet alvorens de handhaving, op verzoek van de gemeente, foto’s had genomen. Op aanraden van de ondernemers namen de handhavers ook nog even foto’s van de nieuwe situatie. Alleen zó kan de gemeente goed beoordelen welke situatie wenselijk is.

nieuwe-situatie
De nieuwe situatie.          Foto’s: Dirk-Jan Prins

Na vertrek hebben de ondernemers met een meetlint en een krijtstreep 1,5 meter vanaf de stoeprand gemeten en alles keurig op de voorgeschreven lijn gezet. Het is nu aan de gemeente om een uitspraak te doen welke variant het voor de toekomst de beste is. Maar aangezien regel regel is, zullen de wandelaars nu meer hinder gaan ondervinden. Kortom, het tegendeel is bereikt door de ingediende klacht.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz